Vraag een MKB-er wat de waarde van zijn onderneming is en grote kans dat hij zijn omzet noemt. Ja hoor, dat heb ik al meegemaakt. Je schoenen vallen vaak van verbazing uit hoeveel onzinnigheid je tegenkomt bij waardebepalingen van ondernemingen. Zelfs van gespecialiseerde bedrijfswaardeerders. Ik kan ze je zo overleggen. En het is zo kinderlijk eenvoudig. Let maar op.

Je hebt slechts 5 kerngegevens nodig, nl. de omzet (uiteraard excl. btw), de bruto winst, de kosten, de gerealiseerde cashflow en je gewenste terugverdientijd voor je investering. Eigenlijk zijn zelfs maar de laatste twee cijfers nodig. Een voorbeeld? Stel een winkeltje levert jaarlijks stabiel 50k cashflow op en je wilt in maximaal 3 jaar je investering terug verdienen. We wisten uit eerdere geschriften al dat het enkel draait om cashflow. Je koopsom mag dan niet meer dan 150k bedragen, nietwaar? Meer heb je niet nodig om in onderhandeling te gaan. De rest is verifiëren (Due Diligence) en onderhandelen. Hoe simpel kan het zijn.

Natuurlijk kunnen we het moeilijk maken. We kunnen een dik rapport maken en met toepassing van de klassieke DCF methode of APV methode een stevige onderbouwing verzorgen. Daarmee ontkom je niet aan onkunde en GIGO ofwel Garbage In, Garbage Out. Overigens werkt het bij taxaties van grotere onroerend goed projecten niet anders dan bij bedrijfswaarderingen. Alle waarden draaien om de beschikbare cashflow om rente en aflossing te voldoen. Het verschil tussen beide soorten goederen is de terugverdientijd.

Onroerend goed is wat duurzamer dan een bedrijf zodat genoegen kan worden genomen met een langere terugverdientijd. Vastgoed gaat wat langer mee en is tegen calamiteiten te verzekeren. Van alle bedrijven sneuvelen 95% in de eerste 5 jaar, van het restant sneuvelt nog eens 95% in de volgende 5 jaar daarna. En overlevering naar de volgende generatie is al helemaal een rampzalig verloop. De meeste vastgoed beleggers werken met 8% ROI zodat ze in 12 jaar schuldenvrij zijn en de eigenaar nog gedurende de levensduur van het vastgoed kan genieten van de cashflow. En wat voor een cashflow gezien het volume (lees: waarde) van het object. Vrij voor hem beschikbaar! Zolang het vastgoed geen ruïne wordt. Vervelend dat ik er nu met 57 jaar pas achter kom. Dat had ik moeten weten toen ik 30 jaar was. Mij rest nu niet anders meer dan voor mezelf projecten te vinden met een terugverdientijd van 3 tot 4 jaar (bedrijven dus). Van mijn vastgoedprojecten zullen mijn kids de vruchten plukken t.z.t.

Uiteraard moet je verifiëren hoe de omzet is verlopen, de kosten als gebruikelijk zijn en de winkel een aanvaardbare uitstraling heeft. Maar dat komt later in het proces. Merk je dat de verkoper een prijs in gedachten heeft die meer dan het dubbele is, 300k in bovenstaand voorbeeld, dan kom je niet toe aan het boekenonderzoek en kun je je die tijd sparen. Lig je in prijs zover uit elkaar dan kom je zelden bij elkaar in de buurt. Voor jou heeft dat ook geen nut. Immers zou je 100% stijgen in je biedprijs, dus van 150k naar 300k, dan doe je er 6 jaar over om je investering terug te verdienen, dus 100% langer. Dan moet je toch wel blind hebberig zijn of realistische mogelijkheden zien om de cashflow te verhogen.

Simpel toch zo’n waardering?

Link met mij om iedere dinsdag mijn blog te zien verschijnen op jouw tijdlijn. Vind je deze teaser leuk, prikkelend of zet hij aan tot denken, deel hem dan. Heb je een aanvullende wijsheid, geef me je commentaar.

Voor koop van je eigen onderneming zonder eigen geld, verkoop van je onderneming, bedrijfswaardering, waardecreatie en kapitaalwerving kun je altijd contact met me nemen.

Vraag een gratis boek aan over waardering en over kopen en verkopen van een onderneming.